Erään rakkauden historia / Arvio Teatteri&Tanssi

Julkaistu Teatteri&Tanssi lehdessä 7/2013

Pitkä matka lähelle

Erä rakkauden historia on intiimi, muttei hetkeäkään kiusaannuttava esitys. Siinä  oikea aviopari, koreografi Hanna Pajala-Assefa ja muusikko Abdissa Assefa, käsittelevät pitkän parisuhteen ja rakkauden ristiriitoja. Puheteatterissa bergmanilaiset parisuhdekuvaukset ovat usein tilitysdraamoja, joissa osapuolet repivät tosiaan. Pajala-Assefan duon sointi on sen sijaan hiljaisen sävykäs.

Silti Erään rakkauden historia osuu tarkasti parisuhteen kipukohtiin.

Teoksessa etsitään vastauksia rakkauden peruskysymyksiin. Miten haluan nähdä sinut? Mikset täytä odotuksiani? Miten minä haluan tulla nähdyksi? Miksi olet niin kaukana? Kestänkö läheisyytesi? Hauraus ja voima, läheisyys ja etäisyys, odotukset ja pettymys ovat aiheita, joita kumpikin joutuu kiertämään pystyäkseen kohtaamaan toisensa avoimesti.

Kuva Tanja Ahola

Kuva Tanja Ahola

Liikkeen ja musiikin herkkävireiset sävyt puhaltavat happea ikuiseen teemaan. Yllättävien visuaalisten ideoiden kautta katsojan annetaan rauhassa oivaltaa  parisuhteen monimutkaisuutta: Punainen lanka on naru, jolla voi sitoa toisen, mutta se myös erottaa ja rajaa, ja yksin siihen voi sotkeutua. Mitä tapahtuu, kun reviirit rikotaan, tanssija soittaa ja muusikko tanssii? Taivaalle nouseva hattarankevyt rakkauden pilvilinna ikään kuin kannattelee nauhalta kuulemiamme unelmia parisuhteista, kunnes sama pilvi romahtaa erottavaksi seinäksi puolisoiden välille.

Esiintyjien aito läsnäolo luo esitykseen erityisen ilmapiirin, kuin liikuttaisi heikolla jäällä. Tunteissaan hapuileva ihminen on hauras. Vasta rohkeus tunnustaa heikkoutensa vahvistaa rakkauden. Erään rakkauden historia on tuttu tunteiden vuoristorata kaikille pitkässä parisuhteessa eläneille, ja oli vapauttavaa päästä samalle radalle huolella tehtyyn etydiin.

Raisa Rauhamaa
Zodiak: ERÄÄN RAKKAUDEN HISTORIA.  Koreografia, esitys Hanna Pajala-Assefa. Musiikki, esitys Abdissa Assefa. Äänisuunnittelu, musiikkiteknologia Aki Päivärinne. Dramaturgia Anna Viitala. Lavastus Petri Eskelinen. Valot Anna Pöllänen.  Kantaesitys Zodiakissa 27.9. 2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s